89/6/31
4:49 عصر

سیر نزولی حجاب از ابتدای انقلاب تا امروز کاملا محسوس است

به گزارش ایرنا،

کارگروه تخصصی فرهنگی-اجتماعی با موضوع بررسی نحوه‌ بستر سازی تلویزیون در مسئله تغییر پوشش زنان به همت مرکز هم اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و با شرکت تعدادی از استادان صاحب‌نظر در مسایل فرهنگی و اجتماعی برگزار شد.


دکتر طالبی دبیر علمی نشست با اشاره به مقوله حجاب، گفت: با نگاه دقیق به این مسئله در می یابیم که روند حجاب از ابتدای انقلاب تاکنون سیر نزولی داشته است و این تغییر کاملاً محسوس است.

وی در بیان چرایی این اتفاق، منطق حاکم بر عمل را از عوامل اصلی دانست و تاکید کرد: این تغییر در پوشش، حاکی از یک تغییر در منطق کنش و نوع فکر کردن ماست، چرا که این مقوله فراتر از یک رفتار است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه با یک واگرایی مختلف درسطوح متفاوت جامعه در این زمینه مواجهیم افزود: علل این واگرایی ها، به سیاست ها و عملکردهای دستگاهها، از جمله صدا و سیما در سریال های تلویزیونی بر می گردد.

دکتر عزت الله سام آرام، نیز در این نشست با انتقاد از عدم انجام تحقیقات در بسیاری از بخش های صدا و سیما خصوصا توسط تهیه کنندگان سریال‌ها گفت: در مورد پوشش زنان نیز مثل بسیاری از عرصه ها متاسفانه تحقیقات صورت نگرفته و اساساً دست اندرکاران این حوزه در رسانه ملی خصوصاً تهیه کنندگان از این موضوع غافل هستند.

وی به انجام نیمه کاره پروژه ای در سال ها پیش اشاره و تاکید کرد: اگر آن پروژه‌ی بسیار مهم به دلایل سیاسی از دست ما نیمه کاره رها نمی شد، امروز شاهد تحولی عظیم در حوزه پوشش در جامعه بودیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه نقش دانشگاه ها را در زمینه تحقیق بسیار مهم دانست و گفت: اگر مدیران رسانه ملی و تمام دستگاه های مرتبط بامقوله فرهنگ خصوصاً حجاب، با دانشگاه تعامل داشته و کارهای خود را بر اساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه ها به اجرا در آورند بسیاری از مسائل فرهنگی بطور صحیح در جامعه نمود خواهد یافت و شاهد ناهنجاری هایی در این زمینه نخواهیم بود.

وی با بیان اینکه بسیاری از مقولات را نمی توان با روش فیزیکی اصلاح نمود حجاب را از این جمله دانست وگفت: با برخورد فیزیکی نمی توان با پدیده بدحجابی مبارزه کرد و این در حالیست که بسیاری از پروژه های عمرانی را می توان از این راه به اجرا در آورد و علت در اینست که جنس دو مقوله متفاوت است.

دکتر منیره نوبخت، رئیس سابق شورای فرهنگی و اجتماعی زنان در ادامه نشست، توجه به حجاب زنان را توجهی خاص و نمودی از شخصیت او دانست و گفت: منشا این توجه به پوشش زن، قرآن است، چرا که این کتاب آسمانی در خیلی موارد نگاه جنسیتی به زن و مرد ندارد و تنها در چند مورد که یکی از آنها حجاب است این نگاه را مد نظر قرار داده است.

دکتر نوبخت، عملکرد نظام در مورد حجاب را از ابتدای انقلاب تاکنون دارای نقد عنوان و خاطرنشان کرد: در برخی موارد، نظام در این مورد خوب عمل کرده و البته در مقاطعی هم عملکرد خوبی صورت نگرفته است.

وی سریال های تلویزیون را در بهبود پوشش زنان موثر ندانست و گفت: حداکثر تاثیر سریال ها در این مورد می تواند این باشد که پوشش زنان را از نقطه ای به نقطه دیگر تغییر داده است، اما باید گفت در اصل موضوع یا در تشویق به آن موثر نیست.

وی وجود آئین نامه هایی در صدا و سیما در مورد حجاب را یادآور شد و تصریح کرد: متاسفانه به این آئین نامه در رسانه ملی عمل نشده تا اینکه اخیرا شورای عالی انقلاب فرهنگی به اقدامات مثبتی در این زمینه دست زد.

وی اصل در نظر گرفتن موضوع، طراحی دقیق و تحقیقات را از عوامل مهم در زمینه بهبود وضعیت حجاب درجامعه دانست.

دکتر عطاءالله مثنوی، طی اظهاراتی نقش تحقیق را در مقولات فرهنگی بسیار کمرنگ و ورود سریع و بدون برنامه‌ریزی علمی به مقوله حجاب را خطا عنوان کرد. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بیان اینکه در زمینه حجاب نباید از سوی حاکمیت اجبار باشد،گفت: باید مراحل 5 گانه حساس سازی، آگاه سازی، آموزش، اجرا و نتیجه گیری در این زمینه طی شود تا توسعه فرهنگ حجاب محقق شود.

وی با درونی خواندن مقوله حجاب، تلویزیون و سینما را به ترتیب 2 مرکز مهم و موثر در زمینه ترویج حجاب برشمرد و تاکیدکرد: اگر از اول انقلاب بطور ریشه ای به حجاب می پرداختیم وضع کنونی خیلی بهتر بود.

دکتر سعید سرابی، در ادامه نشست الگو سازی را در زمینه بهبود حجاب در جامعه موثر دانست و گفت: بخش عمده این الگوسازی بایدتوسط رسانه ملی صورت بگیرد و این با پخش سریال ها و ارائه الگوی حجاب توسط شخصیتهای اصلی یا قهرمانان هر داستان، میسرخواهد بود.

عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما با اشاره به اینکه تمام مسئولیت‌ها در زمینه حجاب به عهده صدا و سیما نیست افزود: در رسانه ملی نیز اشکالاتی وجود دارد اما مسوولان آنها با موانع، کمبودها و محدودیت‌هایی مواجه هستند و تا حدی به عوامل آن باید حق داد و مساعدت استادان می‌تواند آنان را در انجام وظایف خود دلگرم نماید.

این استاد دانشگاه جدا سازی شبکه های تلویزیونی را یک مشکل عنوان کرد و گفت: این اشتباه است که بگوئیم هر کس می خواهد برنامه دینی نگاه کند شبکه قرآن را انتخاب کند و هر کس به ورزش علاقه مند است شبکه 3 را ببیند، در حالیکه یک برنامه می تواند در عین دینی بودن، جذابیت داشته و مفرح باشد وبالعکس.

دکتر سرابی پژوهش را یک اصل در کارهای صدا و سیما خصوصاً سریال‌ها دانست و تصریح کرد: برنامه های موفق آنهایی هستند که پایه و اساس محکم و پشتوانه پژوهشی قوی داشته اند.

در ابتدای این نشست، مرتضی فاضلی مدیر مطالعات و برنامه های راهبردی مرکز هم‌اندیشی استادان هدف از تشکیل این نشست‌ها را کمک به تصمیم سازی استادان برای مدیران و کارگزاران نظام در عرصه های مختلف کشور دانست و گفت: مرکز هم‌اندیشی می کوشد فرصت ارایه دیدگاهها و راهکارهای استادان و مشورت های تخصصی آن به مدیران کشور را برای اداره بهتر امور فراهم نماید.

وی افزود: مدیران سیما با وجود تلاشهای خوبی که در عرصه فیلم و سریال داشته اند، هم اکنون در فضای رقابت با رسانه های خارجی در جذب مخاطب و تأثیرگذاری بر آن نیاز به حمایت و پشتیبانی علمی و تخصصی از سوی استادان دانشگاه دارند.